Een beeld dat je niet loslaat; een woord dat in je hoofd blijft zitten; een emotie die door je lijft blijft stromen; het doet je iets maar je kan er de vinger niet op leggen en je gedachten er niet op focussen. Een ding weet je zeker: dit is belangrijk; hier moet ik iets mee, dit kan ik niet zomaar loslaten. Deze gevoelens en gedachtes zijn van toepassing op de Zweedse film As it is in heaven. (Kay Polak 2004) Een prachtige film, maar vooral een film met dubbele lagen. Een film waarbij je eigenlijk als vanzelf dingen op jezelf gaat betrekken. Maar hoe doe je dat precies?
Dat is wat Ed Baas in Luisteren naar binnen beschrijft. Hij reikt, met de film als leidraad, een bijzonder instrument aan om bij jezelf te rade te gaan, om te kijken hoe het bij jezelf zit om naar jezelf van binnen te luisteren. Geen ellenlange analyses of diepgaande beschrijvingen. Laat de film en de korte rake beschrijvingen van Ed Baas hun werk doen. Durf eens net iets verder te kijken dan je vaste patronen. Maak kennis met de personages uit de film, die allemaal een stukje van jezelf vertegenwoordigen en luister nu eens echt naar jezelf.
Auteur
Ed J. Baas is verandermanager binnen de overheid en industrie en richt zich met name op de onbewuste aansturing in teams en individuen. ”Ik geef inzicht in het feit dat de onbewuste aansturing van grote invloed is op de objectiviteit van beslissingen en de oorzaak is van veel conflicten. Zoals non-verbale communicatie tachtig procent uitmaakt van de totale informatiestroom, zo maakt onbewustheid tachtig procent uit van onze totale beslisruimte.”